ALKOHOLISTI JA ALKOHOLINKÄYTÖN LOPETTAMINEN, MAHDOTON YHTÄLÖ?

Päihderiippuvuus on luokiteltu sairaudeksi Maailman terveysjärjestön WHO:n luomassa ja Suomessakin käytössä olevassa ICD-10 tautiluokituksessa.

Päihderiippuvuus pitää sisällään alkoholiriippuvuuden lisäksi mm. laittomat huumausaineet sekä huumaavat lääkeaineet. Arvioiden mukaan noin 10% kaikista alkoholia käyttävistä sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa päihderiippuvuuteen. Suomessa on n. 400 000 päihderiippuvaista, joista suurin osa on työelämässä. Toisin sanoen iällä tai sosiaalisella statuksella ei ole merkitystä sairastumisen kanssa.

PÄIHDERIIPPUVUUS ON SAIRAUS

Riippuvuuteen sairastuttuaan henkilö menettää kyvyn kontrolloida päihteidenkäyttöä ja käyttö on pakonomaista sen negatiivisista vaikutuksista huolimatta.

Riippuvuuteen sairastunut henkilö alkaa tekemään asioita, jotka poikkeavat hänen normaalista arvomaailmastaan. Tästä johtuen päihderiippuvainen kokee häpeän ja syyllisyyden tunteita. Masentuneisuus on hyvin yleistä päihderiippuvaisten keskuudessa. Päihderiippuvuuteen sairastuneilla ei kuitenkaan ole enempää mielenterveysongelmia kuin muulla väestöllä. Masennus, unettomuus ja ahdistuneisuus ovat usein seurausta päihderiippuvuudesta, ei toisinpäin.

PÄIHDERIIPPUVUUTEEN ALTISTAVAT TEKIJÄT

Suurin yksittäinen tekijä alttiudessa sairastua päihderiippuvuuteen on perinnölliset tekijät. Muita sairastumiseen altistavia tekijöitä ovat mm. sosiaaliset – ja ympäristötekijät. Päihderiippuvuutta (alkoholi-, lääkeaine- ja huumausaine) pitää aina hoitaa sairautena jota ohjaa kemiallinen,fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus. Se, että alttiudet sairastua ovat olemassa, ei ole este hakea apua ja aloittaa ehkäisevä päihdetyö sekä päihdehoito.

Päihderiippuvuus sairauden vahvin oire on oman tilan kieltäminen.Esim alkoholisti on sairauden myötä kykenemätön näkemään omaa todellista tilaansa. Omasta mielestään alkoholisti juo siksi, että elämä on kurjaa. Tai siksi, että tulee suuria onnistumisia. Tai siksi, että on tylsää. Juominen itsessään ei useinkaan ole hänelle kurjuuden lähde.

Oman tilan kieltäminen ja riippuvuuden mukanaan tuoma kontrollikyvyn menetys tekee elämästä ”kurjuuden tyyssijan”. Alkaa syiden etsiminen ja näihin juominen. Menee huonosti, menee hyvin tai mikään ei tunnu miltään. Vaimo on hankala, lapset eivät kunnioita, vaikka kaikkensa yrittää ja antaa. Työ on raskasta, palkka on huono ja työantaja vaatii kohtuuttomia työsuorituksia. Syitä juomiseen alkoholisti löytää aina. Myös keinot juomiseen alkoholisti hallitsee.

Alkoholisti alkaa riippuvuuden edetessä kokemaan seuraavia tunteita:

  • ahdistus, masennus ja uupumus
  • häpeä ja syyllisyys
  • itsesääli
  • pelkotilat
  • unettomuus

Alkoholismin (päihderiippuvuuden) hinta on korkea: Särkyneet odotukset elämältä, rikotut lupaukset läheisille, itse hukassa elämältä.

ALKOHOLISMi/PÄIHDERIIPPUVUUS PERHEESSÄ, LÄHEISELLÄ TAI ITSELLÄ

Apua on kuitenkin saatavilla. Elämä ilman alkoholia ja päihteitä on mahdollista, myös huumeriippuvuuden hoito on meillä mahdollista. Me tiedämme mitä päihderiippuvuus ihmiselle ja mitä se tämän elämälle tekee. Me olemme kulkeneet itse saman tien päihteiden hallitsemasta elämästä toipumisen tielle. Jokaisella on mahdollisuus toipua. Sinun täytyy vain ottaa ensimmäinen, vaikein askel.

Päihderiippuvainen ei ole vastuussa sairastumisestaan, tämä ei kuitenkaan vapauta vastuusta suhteessa tehtyihin tekoihin. Henkilö on silti ehdottomasti vastuussa toipumisestaan. Ehkäisevä päihdetyö on päihteiden aiheuttamien haittojen ehkäisyä ja vähentämistä.

Kun sinä tai läheisesi tarvitset apua päihteistä eroon pääsemiseen, ota rohkeasti yhteyttä. Päihderiippuvuus ja ehkäisevä päihdetyö on asia mistä täytyy puhua ja siitä voi toipua. Meille voit soittaa numeroon 0400 315 069 tai lähettää viestiä osoitteeseen info(a)maivita.fi.

Lue tästä lisää Päihderiippuvuuden hoidostamme.

Mikäli haluat lisää infoa päihderiippuvuudesta, ota meihin yhteyttä niin lähetämme sinulle kattavan infopaketin aiheesta.

 

YHTEYSTIEDOT

Soita meille numeroon 0400 315 069 niin keskustellaan tilanteestasi tai jätä viesti alla olevalla lomakkeella.

Meihin saat yhteyden myös WhatsApp viestillä. Ota yhteyttä rohkeasti ja anna meidän auttaa. Voit jättää viestin myös anonyyminä.

JÄTÄ VIESTI

9 + 8 =

Share This
× Lähetä WhatsApp viesti