PELIRIIPPUVUUS ON TOIMINNALLINEN RIIPPUVUUS

”Peliriippuvaiselle suurin tappio on voitto. Voitto lisää illuusiota vielä suuremmista voitoista, todellisuudessa voitoista tulee tappioita, niin rahallisia kuin henkisiä”.

Suomalaiset pelaavat paljon rahapelejä. Meillä on arviolta 110 000– 130 000 ihmistä, joilla on jonkin asteinen rahapeliriippuvuus.

PELIONGELMA

Peliriippuvuudet ovat toiminnallisia sairauksia, joiden tunnistaminen on vaikeaa pelaajien useimmiten pyrkiessä salaamaan riippuvuutensa.

Peliongelma ja pelaamisen seuraukset voivat olla äärimmäisen vakavia ja ilmenevät psyykkisinä, fyysisinä ja sosiaalisina sekä taloudellisina ongelmina, jotka kaikki vaativat huomiota hoidossa. Peliongelma liittyy usein toisiin samanaikaisiin ongelmiin, kuten päihderiippuvuuteen.

Valtaosalle pelaajista rahapelit ovat viihdettä, ajanvietettä tai jopa harrastus. Pelaamisesta haetaan elämään jännitystä ja riskinottoa. Pääsääntöisesti ihmiset pelaavat rahan vuoksi, haaveenaan rikastua. Rahapelit voivat olla toisille myös pakopaikka arjen huolista. Siinä piilee kuitenkin huomattava riski sille että pelaaminen muuttuu riippuvuudeksi. Rahapeliriippuvuus on hoidettavissa.

Peliriippuvuudet tai pelihimo luokitellaan psykiatriassa käyttäytymis- ja hillitsemishäiriöihin ja se kuuluu toiminnallisiin riippuvuuksiin. Riippuvuus syntyy tekemiseen eli pelaamiseen ja sen aiheuttamiin tunteisiin. Peliriippuvuuden diagnostisina kriteereinä on käytössä kaksi järjestelmää: Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-10, jota käytetään Suomessa, ja amerikkalainen DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual). Useimmat alan tutkimuksessa käytetyt peliriippuvuuden yleisyyttä mittaavat testit perustuvat DSM-IV:ään.

PELIRIIPPUVUUS OIREET

Rahapeliriippuvuus, ja sen tunnistaminen ei ole helppoa. Peliriippuvuus oireet ei näy ulospäin. Vain esimerkiksi taloudelliset ongelmat voivat antaa vihjeitä siitä, että henkilöllä on rahapeliriippuvuus.

  • Oletko koskaan tuntenut tarvetta käyttää pelaamiseen yhä enemmän ja enemmän rahaa?
  • Oletko koskaan valehdellut läheisellesi siitä kuinka paljon pelaat?

Mikäli vastaat mainittuihin kysymyksiin kyllä, kannattaa sinun hakea apua. Jos tunnistat oireita itsessäsi, peliriippuvuus keskustelu on hyvä aloittaa mahdollisimman nopeasti.

”Aineelliset ja toiminnalliset riippuvuudet kasaantuvat helposti samoille ihmisille. Heikko itsekontrolli, eli impulssien pidättämisen vaikeus on yhteydessä peliriippuvuuteen. Peliriippuvaisista jopa 75 %:lla on myös alkoholiriippuvuus. Myös personallisuushäiriöt ovat tavallisia ongelmapelaajilla.”

Lopputulos on kuitenkin sama, häpeä, syyllisyys, kelvottomuuden tunne, pelkotilat, unettomuus, masentuneisuus, alakulo ja poissaolevuus ovat niitä tunteita ja asioita joita kumpikin riippuvuus aiheuttaa itselle ja läheisille.

PELIRIIPPUVUUDEN KIELTÄMINEN

Peliriippuvainen kieltää asian. Peliongelma on arka puheenaihe, hän valehtelee pelaamisesta, pelaamiseen käytetyistä rahamääristä, hän syyttää muita ongelmistaan. Peliriippuvainen ei enää ole läsnä elämässä vaan hän uppoutuu omaan maailmaansa, pelaamisen maailmaan.

Voitot tuovat lähes ”hurmoksellisen” tilan, tappiot taas kiristävät mielialaa ja tunnelmaa. Tästä osansa saavat myös läheiset ihmiset. Peliriippuvaisen elämää ja todellisuutta voisi kutsua ”pelilliseksi utopiaksi”.

”Pelaamisen toleranssi kasvaa eli on pelattava useammin ja suuremmilla panoksilla tai vietettävä pelin ääressä enemmän aikaa kuin aiemmin. Henkinen riippuvuus pelaamiseen kasvaa. Ennen ajanvietteenä pidetyn asian lopettaminen alkaa olla vaikeaa ja luopuminen tärkeistä asioista on väistämätöntä. Pelaaminen vie aikaa työ- ja perhe-elämältä sekä vapaa-ajan vietolta.”

APUA PELIONGELMAAN

Hoitoon kannattaa hakeutua silloin, kun:

  • Pelaaja tai läheinen huomaa, että pelaaminen on alkanut haitata pelaajan tai hänen perheensä arkea ja elämää.
  • Pelaaja ei välttämättä näe itse ongelmaa tai kieltää sen, mutta läheinen näkee ongelman ja kokee avun tarvetta.
  • Pelaajan omat yritykset vähentää tai lopettaa pelaaminen ovat epäonnistuneet, ja hän tarvitsee tukea tavoitteeseensa.

Tarjoamme peliriippuvuuteen hoitoa, jossa peliriippuvainen alkaa oikeasti näkemään peliriippuvuutensa seurauksia, ottaa vastuun pelaamattomuudesta, ymmärtää peliriippuvuuden toiminnallisena riippuvuutena ja alkaa uskomaan muutoksen mahdollisuuteen. Peliriippuvuuden hoidossamme tavoitteena on pelaamaton elämä.

Lue tästä lisää peliriippuvuuden hoidostamme.

Voit kysyä meiltä peliriippuvuudesta lisätietoja ja neuvoja numerosta 0400 315 069 tai jättää meille viestin.

YHTEYSTIEDOT

Soita meille numeroon 0400 315 069 niin keskustellaan tilanteestasi tai jätä viesti alla olevalla lomakkeella.

Meihin saat yhteyden myös WhatsApp viestillä. Ota yhteyttä rohkeasti ja anna meidän auttaa. Voit jättää viestin myös anonyyminä.

JÄTÄ VIESTI

9 + 14 =

Share This
× Lähetä WhatsApp viesti