TYÖNANTAJA JA PÄIHDEONGELMAINEN TYÖNTEKIJÄ

 • Työnantaja, oletko huolissasi työntekijäsi juomisesta?
 • Oletko huolissasi työkaverisi juomisesta?
 • Miten tilanteeseen pitäisi puuttua? Miten voin auttaa?

Mm. näihin kysymyksiin saat meiltä apua ja neuvoja.

PÄIHDERIIPPUVUUS JA TYÖ

Onko aiemmin työteliäs, innovatiivinen ja aikaansaava työntekijä muuttunut? Tilalle on tullut myöhästymiset ja poissaolevuus. Työnjälki ei ole enää sitä mitä se parhaimmillaan on ollut.

Päihderiippuvuus on sairaus, joka näkyy myös työpaikalla. Päihderiippuvuus vaikuttaa aina työilmapiiriin. Poissaolot, tekemättömät työt ja vanhalle viinalle haiskahtava hengitys aamuisin kertovat siitä, että viimeinen kulissi alkaa kaatumaan.

Kun päihderiippuvuuden oireet alkavat toistuvasti näkyä työpaikalla ja työn tekemisen laadussa, on päihderiippuvuus edennyt jo pitkälle.

PÄIHDEONGELMAINEN TYÖNTEKIJÄ ON KOKO TYÖYHTEISÖN ONGELMA

Päihderiippuvuuden kustannukset (rahalliset ja inhimilliset) työantajille ovat merkittäviä:

 • Mystiset selitykset ja poissaolot työpaikalta ja asiakastapaamisten peruuntumiset.
 • Työssä tapahtuvien virheiden määrän kasvaminen ja niiden korjaaminen jälkikäteen.
 • Työaikojen heikko noudattaminen, erilaisia syitä miksi pitää lähteä aikaisemmin töistä pois.
 • Poissaolevuus, tekee töissä enää vain välttämättömän.
 • Aiemmin luova ja innovatiivinen työtekijä, tilalle kriittisyys ja ärtyisyys.
 • Palkkapäivä, näkyykö henkilöä huomenna työpaikalla vai tuleeko ilmoitus flunssasta tai mahakivusta, ei pysty tulemaan töihin.
 • Toistuvat poissaolot alkavat näkyä työkavereiden mielialassa. Kuka tällä kertaa joutuu tekemään poissaolijan työt?
 • Jää kiinni valehtelemisesta työnantajalle, työkavereille ja asiakkaille.
 • Rahahuolet, palkka ei riitä. Selityksiä miksi palkka ei riitä ja miksi pitäisi saada enemmän palkkaa. Palkkaennakkoa liian usein ja paljon, palkka kulutettu ennen palkkapäivää.
 • Miksi asiaan ei puututa? Pitäisikö siihen puuttua? Uskallanko puuttua? Mikäli mielessä ovat nämä kysymykset, asiaan pitää puuttua.

HOITOONOHJAUS

Tärkeintä on ohjata päihderiippuvainen oikeanlaiseen hoitoon, jossa ensisijaisena tavoitteena on kokonaan päihteetön elämä, ei vähentäminen.

Päihderiippuvainen ei ole huono työtekijä, hän on pohjimmiltaan hyvä ja tunnollinen alansa osaaja. Päihderiippuvuus tuo mukanaan asioita, jotka vaikuttavat elämään negatiivisesti. Riippuvuuden myötä katoaa kyky kontrolloida omaa päihteidenkäyttöä ja tämä johtaa taas kyvyttömyyteen pitää kiinni sovituista asioista, aikatauluista ja työajoista. Henkilön persoonallisuus muuttuu. Luottamus murenee ja aina on olemassa epäilys siitä, tarkoittaako hän mitä sanoo tai tekeekö hän kuten on sovittu.

On tärkeää tietää millaiseen hoitoon päihderiippuvainen kannattaa ohjata. Laadukkaan ja tuloksellisen hoidon avulla autetaan työntekijää ja koko työyhteisöä.

PUHEEKSIOTTO- JA HOITOONOHJAUSKOULUTUSTA TYÖPAIKOILLE

Milloin ja miten puheeksiotto pitäisi tehdä? Tarjoamme työpaikoille puheeksiotto- ja hoitoonohjauskoulutusta. Tarvittaessa myös autamme työpaikalla puheeksiotto- ja hoitoonohjaustilanteissa. Tuomme mukaan näihin tilanteisiin ammatillisen ja inhimillisen työotteemme.

Kysy infoluentoa yrityksesi, työpaikkasi tai edustamasi yhdistyksen/yhteisön tarpeisiin suunniteltuna. Infoluento on erinomainen työkalu mm. henkilökunnan koulutukseen ja tyky-päivän aiheeksi lisäämään työhyvinvointia tulevaisuuteen.

INFOLUENTO PÄIHDERIIPPUVUUDESTA

Infoluento päihderiippuvuudesta on kestoltaan noin kaksi tuntia. Infoluennon tarkoituksena on antaa selkeä käsitys päihderiippuvuudesta. Ensimmäinen tunti pitää sisällään kuvauksen päihderiippuvuudesta sairautena, miten se vaikuttaa mm. tuottavuuteen, työyhteisön hyvinvointiin ja luottamukseen. Toinen osuus luennosta käsittelee puheeksiottoa ja hoitoonohjausta. Miten ja koska tehdä puheeksiotto, sekä millainen on tuloksellinen ja hyvä hoitoonohjaus/hoito.

Lisätietoa palveluistamme saat soittamalla numeroon 0400 315 069 tai ottamalla yhteyttä sähköpostitse info(a)maivita.fi

Alla olevan linkin kautta pääset lukemaan Ylen uutisen, kuinka alkoholinkäyttö saattaa heikentää koko työyhteisöä:

”Alkoholin suurkuluttaja heikentää koko työyhteisöä”

YHTEYSTIEDOT

Soita meille numeroon 0400 315 069 niin keskustellaan tilanteestasi tai jätä viesti alla olevalla lomakkeella.

Meihin saat yhteyden myös WhatsApp viestillä. Ota yhteyttä rohkeasti ja anna meidän auttaa. Voit jättää viestin myös anonyyminä.

JÄTÄ VIESTI

3 + 14 =

Share This
× Lähetä WhatsApp viesti