MITÄ ON PÄIHDERIIPPUVUUS?

 

Riippuvuuteen sairastunut henkilö menettää kyvyn kontrolloida omaa päihteiden käyttöään. Käyttö on pakonomaista sen negatiivisista vaikutuksista huolimatta. Ihminen tekee asioita, jotka poikkeavat hänen normaalista arvomaailmastaan. Tästä johtuen päihderiippuvainen kokee häpeän ja syyllisyyden tunteita. Masentuneisuus on hyvin yleistä päihderiippuvaisten keskuudessa. Päihderiippuvuuteen sairastuneilla ei kuitenkaan ole enempää mielenterveysongelmia kuin muullakaan väestöllä. Masennus, unettomuus, ahdistuneisuus, pelkotilat, itsesääli ja yksinäisyys ovat usein seurausta päihderiippuvuudesta, ei toisinpäin.

Päihderiippuvuus pitää alkoholismin lisäksi sisällään mm. laittomat huumausaineet sekä huumaavat lääkeaineet. Päihderiippuvuus on luokiteltu sairaudeksi Maailman terveysjärjestön WHO:n luomassa ja Suomessakin käytössä olevassa ICD-10 tautiluokituksessa. Arvioiden mukaan noin 10% kaikista alkoholia käyttävistä sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa päihderiippuvuuteen. Suomessa on n. 400 000 päihderiippuvaista, joista suurin osa on työelämässä. Toisin sanoen iällä tai sosiaalisella statuksella ei ole merkitystä sairastumisen kanssa.

 

MIKÄ ESTÄÄ ALKOHOLINKÄYTÖN LOPETTAMISEN?

 

Suurin yksittäinen tekijä alttiudessa sairastua päihderiippuvuuteen on perimä. Myös erilaiset sosiaaliset ja ympäristöön littyvät tekijät voivat altistaa sairastumiseen. Päihderiippuvuutta (alkoholi-, lääke- ja huumausaine) pitää aina hoitaa sairautena jota ohjaa kemiallinen, fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus. Se, että alttiudet sairastua ovat olemassa, ei ole este hakea apua.

Päihderiippuvuuden vahvin oire on kielto – kykenemättömyys nähdä omaa todellista tilaansa. Alkoholisti juo siksi, että elämä on kurjaa. Tai siksi, että tulee suuria onnistumisia. Juominen itsessään ei useinkaan ole hänelle kurjuuden lähde. Oman tilan kieltäminen ja riippuvuuden mukanaan tuoma kontrollikyvyn menetys tekee elämästä ”kurjuuden tyyssijan”. Alkaa syiden etsiminen ja näihin juominen. Puoliso on hankala, lapset eivät kunnioita, vaikka kaikkensa yrittää ja antaa. Työ on raskasta, palkka on huono ja työantaja vaatii kohtuuttomia työsuorituksia. Syyt ja keinot juoda alkoholisti löytää aina.  

 

PÄIHDERIIPPUVUUDEN HOITO MINNESOTA-MALLILLA

 

Elämä ilman alkoholia ja päihteitä on mahdollista. Me tunnemme päihderiippuvuuden tuhoavat vaikutukset ihmiselle ja hänen elämälleen. Me olemme kulkeneet itse saman tien päihteiden hallitsemasta elämästä toipumisen tielle. Päihderiippuvainen ei ole vastuussa sairastumisestaan, tämä ei kuitenkaan vapauta vastuusta suhteessa tehtyihin tekoihin. Jokaisella on mahdollisuus toipua. Sinun täytyy vain ottaa ensimmäinen, vaikein askel.

Hoitomme perustuu Minnesota-malliin, jonka tarkoituksena on saada riippuvainen ymmärtämään oma sairautensa ja sen kielteiset seuraukset. Tämän myötä syntyy aito halu elää päihteetöntä elämää. Hoitokokonaisuutemme pitää sisällään lääkärintarkastukset, hallitun päihteiden alasajon, sekä kaiken tarpeellisen tiedon paremman elämänlaadun saavuttamiseksi. Meillä myös läheiset otetaan mukaan hoitoon. Perushoidon loppupuolella heidät kutsutaan läheisviikonloppuun. Viikonlopun tarkoituksena  on havahduttaa potilas todellisuuteen ja auttaa myös läheisiä toipumaan. Läheiset saavat käsittellä omaan toipumiseensa liittyviä asioita yhdessä läheisterapeutin kanssa.

HOITOON KUULUU

 • Perushoito 28-42 vrk ylläpidolla Maivitassa
 • Lääkärintarkastus 
 • Hallittu päihteiden alasajo tarvittaessa
 • Läheisviikonloppu
 • Jatkohoito vertaisryhmissä 11 kk 
 • Vierailut+ lisäviikot Maivitassa toipumisen tueksi

TERAPIA JA VERTAISTUKI

 • Saat ymmärryksen riipuvuudesta sairautena
 • Autamme sinua  näkemään sairautesi todelliset seuraukset
 • Pystyt tunnistamaan omaa ajatusmaailmaasi ja käyttäytymistäsi
 • Voit vapautua ikävistä kokemuksistasi turvallisessa ympäristössä
 • Saat työkalut raittiiseen elämään

Kun sinä tai läheisesi tarvitset apua päihteistä eroon pääsemiseen, ota rohkeasti yhteyttä. Päihderiippuvuus on asia mistä täytyy puhua ja siitä voi toipua. Meille voit soittaa numeroon 0400 315 069 tai lähettää viestiä osoitteeseen info(a)maivita.fi.

YHTEYSTIEDOT

Soita meille numeroon 0400 315 069 niin keskustellaan tilanteestasi tai jätä viesti alla olevalla lomakkeella.

Meihin saat yhteyden myös WhatsApp viestillä. Ota yhteyttä rohkeasti ja anna meidän auttaa. Voit jättää viestin myös anonyyminä.

JÄTÄ VIESTI

11 + 15 =

Share This
× Lähetä WhatsApp viesti